Sök stipendier

Foto: John Hallmén

Låt inte brist på pengar hindra dig från att ta dig an något spännande insektprojekt!

Entomologiska föreningen i Stockholm förvaltar flera stipendiefonder, varav de största är Maria och Thure Palms minnesfond, Sune Överbys fond, och Edvard Sylvéns fond. Varje år delar vi ut hyggliga summor för entomologiska undersökningar, och överhuvudtaget avgränsade och behjärtansvärda projekt som gynnar kunskapen om insektfaunan eller hjälper oerfarna entomologer framåt.

Vill du göra någon inventering? Eftersöka någon art med oklar status? Göra någon resa som är viktig för att öka dina kunskaper? Genomföra något utåtriktat evenemang, någon informationsdag, eller något entomologisk träff eller läger? Komma igång med en ny insektgrupp som vi behöver öka kunskapen om? Hindras du av brist på någon entomologisk materiel, insamlingsutrustning eller dylikt som inte går att låna på orten? Behöver du litteratur som inte finns på internet eller bibliotek?

En påfallande stor del av de här pengarna skall enligt statuterna gå till yngre amatörentomologer. Detta innebär att om man ännu inte är äldre, och ännu inte har påbörjat doktorandstudier, har man mycket stor chans att få ett projekt beviljat. Men en del medel kan användas betydligt friare och det kan vara värt att försöka för alla.

Vi betalar i princip inte akademiska forskningsprojekt, men för insamlingsresor och annat som är till för att utveckla den sökandes entomologiska kunskap och engagemang kan vi bevilja ansenliga summor, och då också vänta oss att de gjorda erfarenheterna förmedlas vidare via t ex föredrag eller artiklar. Entomologer har t ex rest på vår bekostnad till Grekland, Turkiet, och t o m Madagaskar, Nya Kaledonien och Nya Zeeland!

Ansökan skall innehålla en plan, en motivering och en kostnadskalkyl, en informativ presentation av den sökande men inte någon full cv (glöm inte födelseår för att inte missa några fördelar med eventuell ung ålder, och ange gärna kontonummer för eventuell utbetalning redan i ansökan). De ställs med fördel "till entomologiska föreningens fonder" el dyl snarare än någon viss fond. Givetvis skall man ange om man också söker pengar annorstädes för samma ändamål. Beviljade medel ska givetvis rapporteras i någon form (en enkel redogörelse för hur medlen har använts och vilka resultat som uppnåtts) innan samma sökande kan beviljas ett nytt projekt (muntlig redogörelse på ett medlemsmöte i föreningen går också bra).

Sista ansökningsdag är 30 april varje år. Ansökningar och frågor skickas till stipendier@ento.se

Sök själv, eller tipsa insektintresserade kompisar, bekanta, släktingar, elever etc!


Förtydligande

Vi finansierar i första hand

  • självständiga initiativ

  • nyfikenhetsdrivna undersökningar

  • amatörforskning

Många som erhåller medel från oss har sökt för

  • Insamlingsresor

  • kurser

  • litteratur, som inte finns att låna

  • utrustning och materiel för personligt bruk eller utåtriktade aktiviteter

Urval

Fonderna innehåller idag mer medel än vad vi delar ut så chanserna att belönas är stora för de flesta sökanden. Men det finns vissa avgränsningar och undantag. Och utifrån bland annat fondernas statuter (riktlinjer) har man bättre chanser att få medel

  • ju yngre man är

  • ju färre akademiska meriter man har

  • om man vill studera skalbaggar

  • om man arrangerar aktiviteter som för ut insektintresse till andra, i synnerhet till unga (t ex insektprojekt i skolan)

Medel för studentprojekt eller professionell verksamhet

Stipendiet är personligt till den sökande och gäller inte en organisation, myndighet eller företag och inte heller sökanden som representant för ettdera.

Projekt där det ses som uppenbart att projeket snarare bör betalas av en annan huvudman, inklusive projekt inom kommersiell verksamhet, får sällan medel.

Professionella entomologer eller biologistudenter kan i viss mån söka för sidoprojekt och fördjupningar, dvs delar som inte redan kan förväntas finansieras av respektive lärosäte eller av forskningsråden. Vi ser det som skolors och universitetens ansvar att tillhandahålla den utrustning och litteratur som studenter normalt behöver för sina projekt, men sådant som inte lätt kan lånas från bibliotek, museer och föreningar om som är angeläget för att utveckla sökandens kunskaper och undersökningars genomförbarhet, bidrar vi till. T ex för examens- och doktorandprojekt kan man tänka sig resor och material som tillkommer på studentens eget iniativ och som vore av betydelse för att utveckla dennes individuella entomologintresse och engagemang. Understryk då om sådana förhållanden föreligger i din ansökan!

Labbkostnader beviljas normalt sett inte, men är tänkbara för amatörprojekt eller särskilt angelägna självständiga sidoprojekt.

Vi betalar aldrig lönemedel eller inkomstbortfall.


Etik och miljö

Vi räknar med att sökande

  • beaktar miljöhänsyn

  • väljer rimlig standard vad gäller resor och logi.

  • beter sig omdömesgillt och hänsynsfullt både i naturen och i nya sociala miljöer, tar hänsyn till risker för små och känsliga populationer och så långt möjligt tar vara på insamlat material, osv, och som ett minimum beaktar SEFs etiska regler.