Scrolla nedåt för att se äldre program i bakvänd kronologisk ordning.


Höstprogram 2023

Vår vanliga möteslokal Naturhistoriska riksmuseet är stängt för besökare eftersom situationen med innertaken ännu inte är löst. Vi har som tur är fått tag på en ersättningslokal på Stockholms universitet. Den ligger i ett av husen som hör till Arrhenius-laboratorierna, och ingången är markerad med röd pil på kartan.

Tisdag 26 september. Kjell Antonsson, länsstyrelsen i Östergötland. “Sveriges största evertebratinventering på en plats under ett år” - om en storskalig invent-ering av insekter och andra småkryp på Omberg. Klockan 19.00 i
Vivi Täckholmsalen på Stockholms universitet.

Tisdag 31 oktober. Johanna Orsholm, Uppsala universitet. “Bildigenkänning av insekter”. Forskaren Johanna Orsholm arbetar med digital bildigenkänning av insekter, och vill både berätta för oss om sin forskning, och lära sig om hur vi entomologer tänker när de bestämmer insekter utifrån bilder.
Klockan 19.00 i Vivi Täckholmsalen på Stockholms universitet.

Tisdag 28 november. Håkan Ljungberg, SLU Artdatabanken. “Subfossila skalbaggar berättar om försvunna landskap”. I jordens kulturlager gömmer sig inte bara arkeologiska fynd, utan även entomologiska. Skalbaggars täckvingar är både bra på att stå emot nedbrytning, och att berätta om arter och ekologi. Genom att undersöka subfossila skalbaggar går det att rekonstruera hur miljön har förändrats på en plats, och berätta en historia.
Klockan 19.00 i Vivi Täckholmsalen på Stockholms universitet.

Tisdag 19 december. Insektssäsongen 2023 och stipendiater berättar. Vi samlas för julfika och tar med oss våra bäst och intressantaste insektsbilder och berättelser om insektssäsongen 2023. Vi får också höra rapporter från några av föreningens stipendiater.
Tid: 19.00
Plats: Bagarmossens folkets hus, Entré Lillåvägen 44 (T-bana Bagarmossen). Vägbeskrivning på Bagarmossens hus hemsida: https://bagisfh.se/hitta-hit/

Vårprogram 2023


31 januari. Gröna flugor från Göteborg. Johan Ennerfledt och Peter Nielsen från Västsvenska entomologklubben berättar om arbetet med boken Gröna flugor som kommer ut under 2023. Vi får veta mer om hur vi känner igen olika metallgröna flugor.

28 februari. Fjärilsåret 2022. Niclas Eklund berättar om intressanta observationer och trender bland Sveriges fjärilar under det gångna året.

28 mars. Årsmöte. Dags att välja styrelse, revisorer och valberedning. Årsmöteshandlingar kommer att dyka upp på hemsidan när det närmar sig. Det blir också insektsquiz.

25 april. Om insekternas evolution - käkar, vingar och puppor. Rasmus Hovmöller. Hur har insekterna kunnat ta över jorden? Om några avgörande evolutionära händelser och vad de har betytt för insekterna artrikedom.


Höstprogram 2022

27 september Insektssäsongen 2022. Vi visar bilder och berättar om insektsfynd och insektsupplevelser under det gångna året. Vill du visa bilder och berätta så skicka gärna bilder och en kort beskrivning till info@ento.se, så kan vi förbereda inför mötet.

25 oktober – Den internationella entomologikongressen. Mattias Forshage som skickades som föreningens representant på den stora entomologikongressen ICE Helsinki 2022 berättar om aktuella teman i entomologin (inte minst då ”insektapokalypsen” och dess följdfrågor) sådana de tog sig uttryck där, och återberättar entomologikongressernas historia.

29 november – Om stritar och deras mikroorganismer med Sandra Åhlén-Mulio. Sandra Åhlén-Mulio har blivit doktorand ända borta i Krakow men förärar oss ett besök för att berätta både om stritar i allmänhet och om sin forskning om deras mikroorganismer.

20 December – Bonusmöte med julfika. Extramöte med kortare presentationer från föreningens stipendiater och extra fint julfika.





Sommarprogram 2022

En återupptagen tradition! Årets skärgårdsexkursion hålls på Bullerö. Ett intensivt dygn av insektsspaning och samlande!  Datum: 2 till 3 juli. Utfärd lördag runt kl 10. Hemtransport runt kl. 15 på söndagen. Båttransport, middag och logi (17 sängar) ordnas av EFS. Sängkläder, tältning och övriga måltider får man fixa själv. Anmälan till Julia.stigenberg@gmail.com  Efter godtagen anmälan erfordras 300 kr i anmälningsavgift, mer info vid anmälan. Läs mer om Bullerö på: https://www.lansstyrelsen.se/stockholm/besoksmal/naturreservat/bullero.htm


Extra aktiviteter:

I augusti planerar vi som varje sommar en familjevänlig exkursion i stockholmsområdet




Vårprogram 2022

Tisdag 1 mars: Scarlett Szpryngiel - Småkryp som biologiska bekämpningsmedel

En trendspaning och historik om hur miljöpolitik, konsumtionstrender under Corona samt sociala medier förändrat synen på bekämpningsmedel mot skadeinsekter. Scarlett Szpryngiel, forskare på SLU Centrum för biologisk mångfald, har arbetat med godkännanden av nya insekter för bekämpning av växtskadegörare vid Naturvårdsverket och berättar om hur det går till samt vilka arter som får användas, vilka som finns och vilka som är extra svåra att bedöma. Hon berättar om nuvarande miljöpolitiska motsättningar mellan vår strävan efter en giftfri miljö och en samtidig kunskapsökning om artrikedom och den biologiska mångfaldens värde för oss människor.

Tisdag 29 mars: Årsmöte. Thomas Pape - De calyptrata flugornas fylogeni och evolution – och vad är egentligen spyflugor?

Vi föräras under årsmötet med ett föredrag av föreningens nya hedersmedlem! Thomas Pape, tidigare ordförande i föreningen samt forskare och flugexpert vid Danmarks naturhistoriska museum berättar. De calyptrata flugorna representerar en artrik grupp med välkända flugor såsom tsetseflugor, styngflugor, köttflugor, husflugor, takdansflugor, vindsflugor, parasitflugor, spyflugor och många fler. Mycket har hänt på det senaste inom de calyptrata flugornas fylogeni, och vi har numera så pass säkra fylogenetiska träd att det äntligen går att definiera också spyflugorna vetenskapligt. De fylogenetiska resultaten ger dessutom möjlighet att belysa de calyptrata flugornas geografiska ursprung och evolutionen av larvernas många olika levnadssätt.

Tisdag 26 april: Sören Nylin - Evolution av värdväxtutnyttjande hos dagfjärilar i Nymphalini

Föredrag av Sören Nylin, professor i zoologisk ekologi, Stockholms universitet. Med utgångspunkt i mina mångåriga studier (tillsammans med kollegor) av värdväxtutnyttjandet hos vinbärsfuksen (Polygonia c-album) och dess närmaste släktingar berättar jag om vilka insikter vi har kommit fram till rörande hur repertoaren av värdar kan evolvera, och vilka konsekvenser detta har - inte bara för växtätande insekter rent allmänt utan även för många andra associationer mellan arter.

Extra aktiviteter 2022

Söndag 22 maj: Biologiska mångfaldens dag Föreningen kommer vara representerad under mångfaldens dag 22/5 vid Groddammen i Björkhagen tillsammans med andra föreningar. Vi säljer böcker och pratar/letar kryp med besökarna. Meddela gärna om du vill hjälpa till att representera föreningen! Mer information här: https://www.biomfdag.se/aktiviteter-karta/?post=1479

Tisdag 31 maj Extrainsatt medlemsmöte med Bokutdelning. Ett överskott av entomologisk litteratur från museet söker ett nytt hem - kom och fynda!

SEFs årsmöte 2022: I år blir det äntligen en traditionell årsstämma för Sveriges Entomologiska Förening på plats hos en medlemsförening, och det är Västsvenska Entomologklubben som står värd. Mötet äger rum på Orust och Tjörn och i juni månad. Mer information på https://www.entomologklubben.se/sef2021.htm 

Höstprogram 2021

26 oktober Julia Stigenberg - Åtgärdsprogram för hotade insekter

Julia Stigenberg, miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Sthlms län kommer prata om sitt arbete med åtgärdsprogrammen för hotade arter. Julia jobbar just nu aktivt med bland andra mnemosynefjäril, bredbandad ekbarkbock, läderbagge, asknätfjäril, fetörtsblåvinge mm och kommer berätta hur arbetet går till och hur amatörentomologer kan hjälpa.

30 november Sommarens skörd - Bilder och berättelser från insektssäsongen 2021

Vad har du sett för trevliga insekter i år? Vi visar bilder och berättar om våra fynd och upplevelser under insektssäsongen. Har du något att visa upp, skicka bilden till info@ento.se och skriv gärna Sommarens skörd i ämnesfältet.

21 december Julfika med bokbord på Entomologen

Vi träffas på Entomologen på Riksmuseet för julfika och insektsprat. Vi har fått många insektsböcker donerade till oss, och det kommer finnas möjlighet att göra fynd. De flesta böckerna skänker vi bort!


Digitalt årsmöte tisdag 30 mars 2021 kl. 19.00

Mötet är digitalt och vi använder plattformen Zoom. Länken nedan tar dig till mötet.

Några saker att tänka på inför ett digitalt möte

  • Vill du vara med i röstlängden så använd ditt riktiga namn

  • Ha gärna kameran på, men mikrofonen av under årsmötet

  • Mötet kommer att vara öppet en stund före 19.00 för den som behöver testa tekniken.

  • Förbered dig gärna om du inte har använt Zoom tidigare genom att ladda ner programmet och testa kamera och mikrofon. Finns på https://zoom.us

Länk till mötet: https://us02web.zoom.us/j/83711552340?pwd=TGVhNklXNHFsaFdmdTdkSVFOaFk2dz09

Meeting ID: 837 1155 2340
Passcode:

Efter sjäva årsmötet kommer vi att få en presentation av Ulrika Helgesson, en av föreningens stipendiater som kommer att berätta om sitt projekt med att anlägga ett insektshabitat vid en förskola. Vi kommer också att få delta i en entomologisk frågesport!

Årsmöteshandlingar kommer att finnas tillgängliga i samband med mötet.


Hösten 2020

Nu närmar sig hösten, och på grund av Covid-19 kunde vi inte fira årets insektssäsong som vi brukar med en stor exkursion i Nackareservatet. Vi kommer inte att ha vanliga medlemsmöten förrän vi kan samlas som vanligt, och eftersom det kan dröja så börjar vi hösten med två virtuella möten.

Vi kommer att använda plattformen Zoom (https://zoom.us/), så ladda gärna ner i förväg och testa så att ljud och bild fungerar. 

Tisdag 29 September 19.00

Plats: Klicka här för att komma till mötet i Zoom

Tema: Sommarens skörd Vi träffas virtuellt med berättelser och bilder från insektssäsongen 2020. Eftersom vi inte har kunnat ses under året hoppas vi att det finns mycket att prata om. Har du sett något roligt, intressant, eller haft en fin insektsupplevelse? Var med och berätta på mötet. Vi vill höra alla typer av insektshistorier från året! Skicka gärna bilder i förväg till info@ento.se

Tisdag 27 oktober 19.00

Plats: Zoom (länk kommer senare)
Årsmöte
 Vi återupptar årsmötet som ajournerades i mars. Årsmöteshandlingar (dagordning, budget mm.) kommer att finnas tillgängliga för nedladdning innan mötet.

Hör av er om det finns frågor eller andra meddelanden till föreningen.

e-post: info@ento.se






Program för våren 2020

Uppdatering 14 april:

Bästa medlemmar,

Under den rådande sitationen kan vi inte hålla igång föreningens aktiviteter som vanligt, men vi hoppas att sätta igång så snart det är lämpligt. Vi har ändå en del att rapportera.
Årsmötet startade som planerat den 31 mars, men som väntat beslutade mötet att ajournera sig så snart det hade startat och de första formalia var avklarade. Yngve Brodin tog sig an att vara mötesordförande, och vi hoppas att han vill fortsätta i den rollen när årsmötet kan återupptas, om mötet så beslutar.

Anledningen till ett kort och ajournerat möte utan beslut är att vi vill hålla ett årsmöte där medlemmarna kan vara med och delta i den demokratiska processen, välja sin styrelse och godkänna beslut om verksamhet och ekonomi. Ajourneringen låter oss sätta årsmötet på paus, och vi kan återuppta mötet när vi kan hålla ett vanligt årsmöte för alla igen.

Vi kommer att skicka ut en ny kallelse, både på e-postlistan och på papper till alla medlemmar när ett nytt datum beslutats av styrelsen, men vi vågar inte hoppas på något tidigare än i augusti.
Medlemsmötet den 28 april är inställt. Vi hoppas att Kjell Arne Johanson kan hålla sitt föredrag om nattsländor senare, och detsamma för Bo Söderström som skulle hållit föredrag om fjärilar i samband med årsmötet.Biologiska mångfaldens dag 22 maj kommer inte att genomföras som vanligt eftersom vi skall undvika folksamlingar. Föreningen kommer att på något sätt ha en aktivitet, men i vilken form är osäkert. Håll koll på https://www.biomfdag.se/ för uppdateringar.


Våra möten äger rum på Naturhistoriska riksmuseet, lilla hörsalen, med ingång från innergården. Mötena startar kl 19:00. Kom i god tid, dörren är låst (blir du försenad, ring gärna någon i styrelsen innan så glömmer vi inte att skicka ut någon som kollar dörren – exempelvis John: 0701-749850 eller Niklas: 073-6133796). Efter mötet bjuder föreningen på fika.



Tisdagen 28 januari

  1. Meddelanden och demonstrationer

  2. Carl-Axel Gertsson ”Bland millimetrar, blåsfotingar, fransvingar & åskflugor”

    Alla har vi lagt märke till dessa små insekter, tripsarna. Speciellt under sommarmånaderna då många arter har sin svärmningstid. De kan förflytta sig från sädesfält och landa på våra ljusa sommarkläder och bidra till diverse reaktioner. Ibland framkallar de irriterande klåda genom stick med mundelarna. Utmärkande för tripsarna är deras speciella livscykel och en ovanlig uppbyggnad av mundelarna. Förutom ”sädestripsarna” har vi intressanta arter som lever i blommor samt på svampmycel och svampsporer i död ved.

    Carl-Axel Gertsson har arbetat som biologilärare i 35 år, och är anmärkningsvärd i sin roll som entomolog då han inte låtit sig avskräckas från arbetet med mycket små djur. Carl-Axel är intresserad av faunistiska och taxonomiska aspekter hos växtsugande insekter som sköldlöss, bladloppor och tripsar.


Tisdagen 25 februari

  1. Meddelanden och demonstrationer

  2. Mattias Forshage ”Vem parasiterar vem?”

    Alla vet att det finns väldigt många olika parasitsteklar (och parasitflugor). Men har alla insekter sina insektparasitoider? Eftersom man vet att även parasitoider har parasitoider (så kallade hyperparasitoider) – innebär inte det i så fall att antalet parasitoidarter blir oändligt? Eller är det så att vissa insekter attraherar fler parasitoider, medan andra går fria? Mattias Forshage har räknat på vilka insekter som föder flest (och intressantast) parasitoider, och resonerar kring orsakerna.

    Mattias Forshage är entomolog, entomologihistoriker och ordförande i Entomologiska föreningen i Stockholm.


Tisdagen 31 mars

  1. Meddelanden och demonstrationer (Inställt — se meddelande ovan)

  2. Årsmöte

  3. Bo Söderström ”Allt om Fjärilar” (Inställt — se meddelande ovan)

    Författaren till Svenska fjärilar - en fälthandbok (2006) och Nordens fjärilar - en fälthandbok (2019) kommer till oss och berättar om senaste boken, om fjärilsåret som varit och vad vi ska spana efter i år.

    Bo Söderström är docent i biologi och chefredaktör på Kungliga Vetenskapsakademien. Han har även gett ut böcker om både hur hundar och katter tänker - där forskning på våra närmsta vänner presenteras på ett populärt sätt.


Tisdagen 28 april

  1. Meddelanden och demonstrationer

  2. Kjell Arne Johanson ”Nattsländor i Sverige och världen”

    Nattsländor finns nästan över hela världen där det finns sötvatten som larver och puppor är knutna till. Av de ca 17000 arter som finns beskrivna inom ordningen är ca 225 noterade från Sverige. Kvällens presentation sammanfattar något av det som hänt i Sverige och resten av världen gällande nattsländornas systematik och taxonomi.

    Kjell Arne Johanson är professor och chef på Enheten för zoologi vid Naturhistoriska riksmuseet och nattsländeforskare.



Fredagen 22 maj: Biologiska mångfaldens dag

Liksom i fjol kommer föreningen finnas representerad under Biologiska mångfaldens dag och även i år ansluter vi oss till aktiviteterna i Nackareservatet. Från T-bana Björkhagen: följ Sörmlandsleden förbi Markuskyrkan och 500m i ostlig riktning. Mer info om Biologiska mångfaldens dag på webbplatsen www.biomfdag.se





Program för hösten 2019


Tisdagen 24 september

  1. Meddelanden och demonstrationer

  2. Mångfalden vid Uringe gammelgård
    Tiina Laantee och Thomas Strid har under sina 25 år vid gården gjort många insatser för att höja den biologiska mångfalden på sina marker. För detta arbete fick de 2018 Sveriges entomologiska förenings markägardiplom. Denna kväll kommer de och berättar om vilka insatser de gjort och om vilka arter de noterat.

    Tiina Laantee är kommunekolog i Haninge. Thomas Strid är naturvårdskonsult och sverigetvåa i flest rapporterade arter på ArtPortalen.


Tisdagen 29 oktober

  1. Meddelanden och demonstrationer

  2. Mångfotingar – en mångfasetterad grupp.

    Mångfotingarna, tidigare benämnda tusenfotingar, har genom Nationalnyckeln förts fram i ljuset lite mer. Göran Andersson berättar om deras släktskapsförhållande, gångarter, kärleksliv, matvanor med mera, med tonvikt på de svenska arterna.

    Göran Andersson är entomolog, tidigare verksam vid Naturhistoriska museet i Göteborg och författare till Nationalnyckelns volym om mångfotingar.


Tisdagen 26 november

  1. Meddelanden och demonstrationer

  2. Nattflysteklar Ophioninae – välkända och ökända, men förvånansvärt okända. 

    Niklas Johansson om ”hur en enkel nationell checklista löste en av brokstekeltaxonomins sista stora gåtor".

    Niklas Johansson är en småländsk naturvårdsbiolog och amatörforskare.

Tisdagen 17 December. OBS datum!

Adventsfika med glöggmingel

Decembermötet har snabbt blivit en populär nygammal tradition då vi träffas i den mörkaste av tider. I år kommer vi förutom julespis att få avnjuta resultatet av några av de projekt som tilldelats medel ur föreningens stipendiefonder


Program för våren 2019

Våra möten äger rum på Naturhistoriska riksmuseet, lilla hörsalen, med ingång från innergården. Mötena startar kl 19:00. Kom i god tid, dörren är låst (blir du försenad, ring gärna någon i styrelsen innan så glömmer vi inte att skicka ut någon som kollar dörren – exempelvis John: 0701-749850 eller Niklas: 073-6133796) 

Tisdagen 29 januari

  1. Meddelanden och demonstrationer

  2. Amatörer och proffs i entomologin förr och idag
    Mattias Forshage har samlat lite kvantitativa data om relationen mellan amatörer och professionella inom entomologin, framförallt i äldre tider, men också jämfört med idag. Vad innebär begreppen "amatör" och "proffs", hur är relationen dem emellan, hur har den skiftat genom historien, och inte minst: vilka yrken har amatörentomologerna brukat ha?

    Mattias Forshage är entomolog, entomologihistoriker och ordförande i Entomologiska föreningen i Stockholm.


Tisdagen 26 februari

  1. Meddelanden och demonstrationer

  2. Häxkvastar, sömntorn och kikbär
    Carl-Cedric Coulianos om galler och gallbildare. Gallbildningar på vilda och odlade växter är vanliga och ofta påfallande inslag i naturen. Att orsaka gallbildningar är ett avancerat sätt för många levande varelser att vara växtätare. Dessa ofta märkliga bildningar har också tilldragit sig stort intresse i folktro och folkmedicin.

    Carl-Cedric Coulianos är folkbildare och en av våra främsta entomologiska författare, bland annat böcker om galler och sitt specialområde skinnbaggar. 


Tisdagen 26 mars

  1. Meddelanden och demonstrationer

  2. Årsmöte

  3. ”Myrornas vänner, ovänner och snyltgäster”
    Stanislav Snäll om myrmekofiler, insekter som bor hos myror på andrahandskontrakt.

    Stanislav Snäll befinner sig ofta på resande fot i Sydafrika och Turkiet. Till specialiteterna hör skalbaggar, särskilt kortvingar samt makrofotografering.


Tisdagen 7 maj. OBS datum!

  1. Genom ett missöde i processen kom årsmötet 26/3 att inte riktigt välja en hel styrelse. För att rätta till detta nödgas vi kalla till extra årsmöte i samband med detta föreningsmöte. På dagordningen står endast kompletterande val

  2. Meddelanden och demonstrationer

  3. Hoppstjärtar i Nordenskjölds fotspår. Och lite till...
    Arne Fjellberg berättar om sitt fältarbete och jakten på okända arter från Arktis till  Antarktis. Med ett anmärkningsvärt stopp på Kanarieöarna.

    Arne Fjellberg är världsexpert på hoppstjärtar och arktisk entomologi. Han var tidigare verksam vid universitetet i Tromsö. 

Extrainsatt: Lördag 8 juni

Exkursion till Klisätra ängar i Skarpnäck lördag 8 juni mer info på denna sida.


Program för hösten 2018

Ladda ner höstens program som PDF här »

Våra möten äger rum på Naturhistoriska riksmuseet, lilla hörsalen, med ingång från innergården. Mötena startar kl 19:00. Kom i god tid, dörren är låst (blir du försenad, ring gärna någon i styrelsen innan så glömmer vi inte att skicka ut någon som kollar dörren – exempelvis John: 0701-749850 eller
Niklas: 073-6133796) 

Tisdagen 25 september

  1. Meddelanden och demonstrationer

  2. ”Ett samhälle i sömntornet – galler och gallsteklar” Rasmus Hovmöller, verksam vid Naturhistoriska riksmuseet, har tittat närmare på sömntornstekeln Diplolepis rosae, deras galler och dess olika invånare på rosor.

Tisdagen 30 oktober

  1. Meddelanden och demonstrationer

  2. ”Resa i myrornas rike” Anders Hagman som sitter med i ArtDatabankensexpertkommitté för steklar och har stor erfarenhet av myror i fält men även i studio.

Någon lördag eller söndag i november:

Nyckelpigeworkshop. (datum ännu ej spikat) I år har tusentals skolelever fotat nyckelpigor för att vara med och utveckla en artbestämningsapp, som Miroslav Valan på Naturhistoriska Riksmuseet berättat lite för oss om tidigare https://forskarfredag.se/pm-20180426/. Här är en chans att bidra till att träna AI:n, eller bara träffas och diskutera artbestämningar utifrån foton under gemytliga former. 

Tisdagen 27 november

  1. Meddelanden och demonstrationer

  2. ”Ät insekter – rädda världen!” Anders Engström, bloggare och författare som har praktiserat, och skrivit en bok om, att äta insekter ur ett mer svenskt perspektiv. Läs mer på www.bugburger.se

Tisdagen 18 december ”extramöte”

  1. Meddelanden och demonstrationer

  2. ”Adventsfika med glöggmingel”. Liksom förra året träffas vi igen i vintermörkret för säsongsavslutning med bildvisning/ lättare föredrag. Programmet är ännu inte spikat utan meddelas senare på hemsidan och Facebook.


Program för våren 2018

Ladda ner vårens program som PDF här »

Våra sammanträden äger rum på Naturhistoriska riksmuseet, i Lilla hörsalen med ingång från innergården, kl. 19:00. På alla möten bjuder vi på fika och i viss mån kan man få hjälp med bestämningar. 

Tisdagen 30 januari

  1. Meddelanden och demonstrationer

  2. Introduktion till de svenska stickmyggorna. Anders Lindström, mest känd som rättsentomolog men som huvudsakligen forskar på stickmyggor går igenom de 50 svenska arterna och berättar om hur man känner igen dem.

Tisdagen 27 februari

  1. Meddelanden och demonstrationer

  2. Den långsprötade silverfisken. Scarlett Szpryngiel har under hösten gjort en studie av den långsprötade silverfisken och hur den kan verka som skadedjur.

Tisdagen 27 mars

  1. Meddelanden och demonstrationer

  2. Årsmöte

  3. Öland ur entomologens perspektiv. Pav Johnsson, kommer att visa bilder och berätta om insektsrika Öland. Pav är biolog med många strängar på sin lyra.

Tisdagen 24 april

  1. Meddelanden och demonstrationer

  2. Trender hemmavid – skadedjur i våra bostäder. Thomas Persson Vinnersten, entomolog med stor kunskap om insekter som skadedjur.

Bonusaktiviteter under vår/sommar

22 maj – Biologiska mångfaldens dag

Vi letar efter insekter tillsammans, på land och i vatten. Alla åldrar, alla kunskapsnivåer! Samlingsplats: Spegeldammen, 115 42 Stockholm, Sverige. Kontaktperson: Scarlett Szpryngiel

Se även Stockholms Universitets sida med fler aktiviteter i närheten, samt alla aktiviteter under biologiska mångfaldens dag i den här kalendern.


Program för hösten 2017

Ladda ner höstens program som PDF här »

Tisdagen 26 september

  1. Meddelanden och demonstrationer

  2. ”Entomologisk exkursion till Turkiets största ekområde” Stanislav Snäll. Efter ett antal vändor till Turkiets eklandskap ska vi nu få se bilder från dessa resor.

Tisdagen 31 oktober

  1. Meddelanden och demonstrationer

  2. ”Sommarens skörd” Ta med krypen från sommaren så kan vi tänka tillbaka på den ljusare delen av året under den lite mörkare årstiden. Ett bra tillfälle att få hjälp med artbestämningar på monterade djur eller bilder om man kört fast i sitt insektsnycklande.

Tisdagen 28 november

  1. Meddelanden och demonstrationer

  2. ”Dagfjärilar i norra Vietnamn” Markus Franzén. Entomolog och forskare som varit runt på många olika ställen och varit involverad i många olika entomologiska forskningsprojekt berättar om fjärilar från mer tropiska områden

Tisdagen 19 december ”extramöte”

  1. Meddelanden och demonstrationer

  2. Bildvisning och glöggmingel” Johan Lind etolog och naturfotograf kommer och visar bilder och berättar för oss om djurens beteende.


Program för våren 2017

Tisdagen 31 januari

1. Meddelanden och demonstrationer

2. ”Skogsbränder och insekter” Lars–Ove Wikars. Brandinsekter: vilka är de? Hur och varför beroende av brand (evolutionära anpassningar). Skogsbrand rent fysiskt. Brandens effekter på skogen, på både kort och lång sikt. Skogsbrand historiskt i tid och rum. Exempel från de stora bränderna i Tyresta 1999 och Västmanland 2014.

Tisdagen 28 februari

1. Meddelanden och demonstrationer

2. ” Fjärilsåret 2016” Niclas Eklund med flera. En sammanfattning av fjärilsåret 2016, med fokus på Sörmland och Uppland. 

 

Tisdagen 28 mars

1. Meddelanden och demonstrationer

2. Årsmöte

3. ”Lyx fika” Efter årsmötet går vi upp till insektsamlingens lokaler och fikar. Där tänkte vi ha ett bildspel och även någon form av visning av de omfattande insektssamlingarna, för de som vill.

 

Tisdagen 25 april

1. Meddelanden och demonstrationer

2. ”Fjärilar på Gotland” Håkan Elmqvist pratar om förändringar i fjärilsfaunan under 60 år. Här kan man få en liten försmak på vad som kan dyka upp under SEF mötet som är på Gotland i sommar.

Dessutom, nattlys efter fjärilar m.m.

Samtliga lördagskvällar nedan kommer lamporna att vara tända åtminstone fram till kl: 01.00 (antagligen längre än så). Några tips: klä er varmt och ta med termos mm. En pann-/ficklampa är bra att ha med sig. Och, slutligen, fukttåliga skor är bra då daggen kommer krypande! Exakt samlingsplats och tidpunkt fås vid anmälan. Max 20 deltagare. Ansvarig ledare för dessa nattlys är Niclas Eklund. Information kommer även läggas ut på Facebook och på här på www.ento.se samt på www.sef.nu. Anmälan sker dock endast till julia.stigenberg@gmail.com

Torsdag 20/4 Fjärilslys på Djurgården. Skäckspinnare, vårtaggmätare och mantelflyn borde vara i full gång. Därtill får du chans att öva på bestämning av sälgflyn. Vi träffas vid Djurgårdsbrunns värdshus kl: 20.00. Ingen föranmälan men kom i tid.

Lördag 20/5 Fjärilslys i Roslagen. Vi ger oss ut i ett grönskande Roslagen där det nu börjat flyga riktigt ordentligt. Samling kommer att ske i Norrtäljetrakten kl: 21.00.  Anmälan öppnar 1/5.

Lördag 15/7 Fjärilslys vid Erken. Med siktet inställt på fältmätare (nätådrig, springkorn, gulryggig och gråryggig) ger vi oss ut med lampor och dukar i Erkens omgivningar. Samling sker i Rimbo kl: 21:30. Anmälan öppnar 1/7.

Lördag 22/7 Fjärilslys i Nynäshamnstrakten. Här hoppas vi på migranter… men även den bofasta faunan är trevlig! Samling kommer att ske vid Nynäshamns pendeltågsstation 21.00. Anmälan öppnar 10/7.


Program för hösten 2016

Tisdagen 27 september
Sommarens skörd – Hur har sommaren varit? Redogörelse för sommarens aktiviteter och exkursioner. Bland annat nackaexkursionen, trollsländekursen, spindelexkursioner och SEF-mötet i Östergötland. Ta gärna med och visa spännande fynd eller berätta om intressanta iakttagelser. Vi kommer även att få höra Kajsa Mellbrand berätta om nystarten av faunaväkteriet.

Extra: Stekelträff – Preliminärt datum: Onsdagen 19 oktober, 16.30 – 19.00
Ta med era stekelfrågor och ert stekelmaterial så hjälper vi till med bestämning så gott vi kan. Bestämningstips, litteraturtips, och stekelprat.  Intresseanmälan till Julia Stigenberg, via mejl. Ansvariga: Julia Stigenberg och Mattias Forshage. Obs: Stekelträffen är inställd på grund av att alltför få anmälningar inkommit. Eventuellt kommer den hållas senare – så anmäl intresse till Julia!

Tisdagen 25 oktober
1. Meddelanden och demonstrationer
2. ”Insekterna är Arktis sanna härskare” Tomas Roslin, SLU. Tomas berättar om det långvariga arbetet med att utreda hela insektsfaunan i de nordöstra delarna av Grönland med både traditionella och molekylära metoder.

Tisdagen 29 november
1. Meddelanden och demonstrationer
2. "Dansflugor". Emma Wahlberg, doktorand vid Naturhistoriska riksmuseet, berättar om sin forskning på denna dåligt kända grupp av flugor.