Vårprogram 2025

Nu drar vårens aktiviteter igång, med föreningsmöten och exkursioner.

Plats för alla föredrag är Lilla hörsalen, Naturhistoriska riksmuseet. Möten börjar 19.00, men det är öppet från 18.30 för mingel. Ingång från gården vid restaurangen. Se karta.

Efter föredrag bjuder föreningen på fika, och erbjuder insektsböcker till försäljning.


Tisdag 28 januari: Emily Baird - Pollinatörer och deras sinnen. Emily Baird är professor i Funktionell zoomorfologi vid Stockholms universitet och forskar om hur insekter använder syn och hur insektshjärnan behandlar och processar intryck.

Tisdag 25 februari: Sarah Atherton - Björndjurens liv.. Björndjur är inte insekter, men kan sägas vara en avlägsen släkting till leddjuren. De är kända för att kunna överleva allt från flytande kväve till yttre rymdens vakuum. Finns i en mossklump nära dig. Sarah Atherton är postdoktor på Naturhistoriska riksmuseet och forskar om den svenska björndjursfaunan. Hon har tidigare forskat om bland annat ädelstensmaskar och paradoxmaskar.

Tisdag 25 mars: Mikael Sörensson:  Insekters namn - en mångfacetterad historia om nomenklatur, regler och kommunikation. Mikael Sörensson är ordförande i Entomologiska sällskapet i Lund, världsexpert på skalbaggsfamiljen fjädervingar och kännare och samlare av historisk insektslitteratur.

Detta möte är också årsmöte för föreningen. Årsmöteshandlingar kommer inför mötet att finnas tillgängliga här på hemsidan.

Tisdag 29 april: Mats Jonsell - Skalbaggar på lindar i Mälardalen. Mats Jonsell är forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i ämnet skogekologi. Specialområdena är skogens skalbaggar och skalbaggarnas betydelse för skogens träd.

Exkursioner

Inga datum är spikade, men vi kommer under våren att ha en insektsgnagexkursion på Södertörn ledd av Mats Jonsell.

Vi tar gärna emot idéer, önskemål och förslag om fler exkursioner.


Övriga meddelanden

  • Utöver möten och exkursioner anordnar vi en bokbordsdag tisdag 11 mars, då böcker och tidskrifter om entomologi som skänkts till föreningen skall hitta nya läsare. Det mesta kommer att vara gratis, eller till låga priser. Det blir på Naturhistoriska riksmuseet, men tidpunkt och detaljer meddelas senare.

  • Medlemsavgiften till Entomologiska föreningen i Stockholm är 30 kr och betalas till plusgiro 542 13-4 eller swish 123 476 33 97. Du kan också betala 750 kr för ett livstids medlemsskap och slipper då komma ihåg om medlemsavgiften är betald eller inte under kommande år! 

  • Föreningen delar ut stora summor i stipendier. Sök medel för ett entomologiskt projekt, en resa, speciallitteratur eller utrustning, före 1 maj. Läs mer på http://www.ento.se/stipendier

  • Pappersutskicken är ganska arbetskrävande, och i många fall onödiga. Om du har anmält dig till vår epostlista, så snälla meddela också styrelsen att du inte längre vill ha pappersutskick! Har du inte anmält dig epostlistan, så gör det på http://www.ento.se/epost.

Facebook året om

Föreningen har också en facebookgrupp som är öppen för alla att läsa i. Sök på ”Entomologiska Föreningen i Stockholm” eller klicka här. Där får man gärna tipsa om entomologiska aktiviteter.

Nyhetsbrev och stipendier

Prenumerera på föreningens medlemsutskick och nyhetsbrev på http://www.ento.se/epost/ .

Som en säkerhetsåtgärd kommer ett meddelande som man måste svara på för att gå med. Detta meddelande fastnar tyvärr i en del övernitiska filter, så kolla i skräppostmappen (eller fliken ”Kampanjer” eller ”Promotions” om du använder gmail) om du inte får meddelandet inom ett par minuter.

Vi vill även passa på att påminna er om att ni kan söka föreningens stipendier med sista ansökningsdag 30 april varje år, mer information finns här: http://www.ento.se/stipendier/


Kom i god tid, dörren är låst (blir du försenad, ring gärna någon i styrelsen innan så glömmer vi inte att skicka ut någon som kollar dörren – exempelvis John: 0701-749850 Niklas: 073-6133796