Insektsnycklar

Nedan finner du en uppsättning insektsnycklar i PDF-format. Filerna laddas ner som zip-arkiv på respektive länk!


Carabidae

Svensk insektfauna nr 35: Carl H. Lindroth

Svensk insektfauna nr 35: Carl H. Lindroth. Sandjägare och Jordlöpare, familjen Carabidae.

Ladda ner som zip-arkiv genom att klicka här (133 MB)

Detta är den andra omarbetade upplagan av Lindroths bok om sveriges jordlöpare, och kom ut som del 35 i serien Sveriges insektfauna som gavs ut av Entomologiska föreningen i Stockholm. Här finns bestämingsnycklar, och kort beskrivning av ekologin hos alla Sveriges då kända sandjägare och jordlöpare. Vissa arter saknas i denna upplaga, och en del av namnskicket är inaktuellt, men de namn som Lindroth använde bör finnas med som synonymer till de aktuella vetenskapliga (och svenska) namnen som finns på Artfakta (länk: https://namnochslaktskap.artfakta.se/). 

Jordlöpare kräver inte mycket specialutrustning, en bra lupp, eller ännu hellre en stereolupp behövs för att kunna se borst, borstpunkter och mikroskulptur. Däremot behöver sällan jordlöpare genitalprepareras eller dissekeras på andra sätt för säker bestämning med denna bok. 

Carl H. Lindroth (1905-1979) var professor i entomologi vid Lunds universitet. Lindroth var också flitig populärvetenskapsspridare, bland annat i SVTs långkörare Fråga Lund. En engelskspråkig sista version av Lindroths verk om jordlöpare utkom postumt 1986 i serien Fauna Entomologica Scandinavica. 

Till boken hör ett erratablad, som rättar ett antal av de feltryck som smög sig in i texten. Framför allt bland sifferhänvisningarna i nyckeln till underfamiljer och släkten i början av boken.


Fältfauna Insekter 1, 2:1 och 2:2 av Bengt-Olof Landin

Del 1 som zip-arkiv (25 MB)

Del 2:1 som zip-arkiv (37 MB)

Del 2:2 som zip-arkiv (67 MB)

Dessa volymer är delar i en serie som gavs ut 1967-1970 och planerades att innehålla flera ytterligare delar, bland annat tvåvingar och fjärilar. Förutom insektsvolymerna gavs också ut delar om kräftdjur (Enckell, 1980, 1988) och marina evertebrater (Hagerman, 1969). 

Del 1 innehåller nycklar till ordningar inom hela Hexapoda, och nycklar ner till släktesnivå för urinsekter och alla hemimetabola insektsordningar. Del 2:1 innehåller nycklar till släkten för skalbaggar, förutom de växtätande skalbaggsfamiljerna (långhorningar, bladbaggar, vivlar) som återfinns i del 2:2: I den sista delen finns också nycklar till hela Hymenoptera ner på släktesnivå, växtsteklar, gaddsteklar och parasitsteklar. 

Då dessa böcker är drygt femtio år gamla är en del systematiska uppdelning och kännetecken missvisande, särskilt inom steklarna, där det hänt mycket inom forskningen.Många karakteristiska arter och släkten inom alla grupper låter sig bestämmas, och man lyckas oftast hamna i trakten av djurets verkliga tillhörighet, och få ett användbart förslag på familj och släktesgrupp att gå vidare i andra källor och kolla närmare på. 

Bengt-Olof Landin (1925-2006) var under 1940 talet aktiv i Entomologiska föreningen i Stockholm, främst i föreningens ungdomsversamhet. Senare var han verksam i Lund och efterträdde Carl H. Lindroth som professor i entomologi. Han var förutom entomolog studentspexare och kan synas i en liten biroll som präst i spexkompisen Hasse Alfredsons film Picassos äventyr från 1978


Staphylinidae

Svensk insektfauna nr 38, 48-52: Thure Palm

Svensk insektfauna nr 38, 48-52, : Thure Palm. Kortvingar: familjen Staphylinidae.

Kortvingarna är Sveriges artrikaste skalbaggsfamilj, och här finns alla kända svenska arter som räknades som kortvingar när serien kom ut 1948-1972. De kortvingar som saknas är de som som tidigare räknades som egna familjer, men nu placerats som underfamiljer inom kortvingarna. Hit hör klubbhornsbaggar (Pselaphinae), droppbaggar (Scaphidiinae), och glattbaggar (Scydmaeininae). 

De senare kortvingedelarna var de mest moderna delarna som kom ut av Svensk insektfauna, och de står sig bra som bestämningslitteratur. En hel del arter har förstås tillkommit, och många släkten splittrats upp så att man måste söka fram ett aktuellt namn i någon modern källa (t ex Artfakta). Vi i entomologiska föreningen kommer också inom kort att publicera en uppdatering som presenterar alla ändringar i systematiken och alla tillkomna arter åtminstone med hänvisningar till de artiklar och Die Käfer Mitteleuropas-band där deras kännetecken presenteras.

Häfte 1: Introduktion och nyckel till underfamiljer. Phloeocharinae, Olisthaerinae, Proteininae, Omaliinae. (7 MB)

Häfte 2: Oxytelinae, Oxyporinae, Steninae, Euaesthetinae. (26 MB)

Häfte 3: Paederinae, Staphylininae (44 MB)

Häfte 4: Habrocerinae, Trichophyinae, Tachyporinae. (24 MB)

Häfte 5: Aleocharinae 1: Deinopsis-Trichomicra. (95 MB)

Häfte 6: Aleocharinae 2: Atheta. (192 MB)

Häfte 7: Aleocharinae 3: Aleunota-Tinotus. (173 MB)

Thure Palm (1894-1987) var yrkesverksam som jägmästare, skogsingenjör och framför allt skalbaggsforskare. Från 1950-talet var han aktiv i styrelsen i Entomologiska föreningen i Stockholm, och var senare med att starta den Uppsalabaserade Entomologiska föreningen i Uppland . Efter att Thure Palms fru Maria gått bort 1975 instiftades stipendiefonder riktade mot entomologiskt intresserade ungdomar. Dessa fonder förvaltas av Entomolgiska föreningen i Stockholm och Entomologiska föreningen i Uppland och delar varje år ut medel till "självständiga undersökningar om insekter".